Održane jubilarne 25. Petrijevačke žetvene svečanosti „Festival 54+“

KORONAVIRUS

U slučaju krizne situacije obuhvaćene COVID-19 virusom kontakt za građane:
Info mobitel: 098/339-299, e-mail: ivo.zelic@petrijevci.hr

Održane jubilarne 25. Petrijevačke žetvene svečanosti „Festival 54+“


04/06/2020

Dana 12., 13. i 14. srpnja u organizaciji Općine Petrijevci održane su jubilarne 25.“ Petrijevačke žetvene svečanosti“ 2019. godine, „Festival 54+“.

Prvi dan manifestacije, petak, 12. srpnja,  započeo je  nastupom pjevačkog zbora Projekta „Nove kreacije treće generacije“ ( „Umjetnosti i kultura 54+“), a nastavljen je likovnom izložbom Projekta „Nove kreacije treće generacije" kao i  izložbom Eko-etno udruge „Zlatne ruke" i učeničkih radova na temu žetve. Potom je  uslijedio nastup dvaju članica Dramske sekcije Satnica u kratkim komičnim „Divanom na klupčici“.

Prepoznatljivost prvoga dana Petrijevačkih žetvenih svečanosti je  domjenak starinskih jela i kolača kojeg su pripremile vrijedne ruke članica Udruge matice umirovljenika Petrijevaca i Satnice te  članica  Vokalne skupine „Mursella“ Petrijevci.

U zabavnom dijelu  nastupio je  TS „Čuvari noći“ iz Narda.

Drugi dan manifestacije, subota 13. srpnja, započeo je 11. regionalnom manifestacijom „Dani meda u Valpovštini“.

Nakon toga, u općinskoj Vijećnici, uslijedila je  svečana Promocija knjige Akademika Ivana Cifrića „Selo u sjećanju – Petrijevci“ kojom je pisac evocirao uspomene na vrijeme provedeno u rodnim Petrijevcima u koje se uvijek rado vraćao te dao povijesni pregled Petrijevaca i sociološki prikaz transformacije sela.

Promociji su uz predstavnike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti iz Zagreba nazočili mnogi Petrijevčani koji su i osobno poznavali pok. Ivana Cifrića, a sve su pjesmom  popratile i članice VS „Mursella“ Petrijevci. 

U nastavku programa uslijedio je revijalni  nastup Puhačkog orkestra DVD Petrijevci, Pjevačke sekcije Udruge umirovljenika Petrijevci, KUD-a „N.Š.Zrinski“ Petrijevci, VS „Mursella“ Petrijevci,  PS „Satničani i nastup Dramske sekcije „Nove kreacije treće generacije  s izvrsnom predstavom „Rudika i Julka“ u režiji Vladimira Andrića, glumca  vinkovačkog kazališta „Joza Ivakić“.

Program je  završio nastupom TS „Salaš“ iz Štitara.

Trećeg dana manifestacije , u nedjelju, 14. srpnja, zbio se vrlo važan događaj jer je Petrijevce pohodio uzoriti Kardinal Vinko Puljić koji je tom prilikom u 11 sati predvodio svečanu sv. Misu s prinošenjem plodova zemlje.

Zbog obilne kiše, koja je onemogućila mimohod folklornih skupina, prikaz žetve i prikazi običaja gostujućih KUD-ova s krunidbom „Kraljice žetve“ održali su se u školskoj sportskoj dvorani, a nakon čega je uslijedio zabavni program u kojem su nastupili Stjepan Jeršek Štef i TS „Džentlmeni“ iz Osijeka.

25. Petrijevačke žetvene svečanosti_1
25. Petrijevačke žetvene svečanosti_2
25. Petrijevačke žetvene svečanosti_3