Promocija knjige akademika Ivana Cifrića "Selo u sjećanju - Petrijevci"

KORONAVIRUS

U slučaju krizne situacije obuhvaćene COVID-19 virusom kontakt za građane:
Info mobitel: 098/339-299, e-mail: ivo.zelic@petrijevci.hr

Promocija knjige akademika Ivana Cifrića "Selo u sjećanju - Petrijevci"


04/06/2020

Drugoga dana 25. Petrijevačkih žetvenih svečanosti, u subotu, 13.srpnja 2019., u  prepunoj općinskoj Vijećnici, posthumno je održana  promocija, za Petrijevce, vrlo značajna knjiga pod nazivom „Selo u sjećanju – Petrijevci“, autora, akademika Ivana Cifrića, rođenog Petrijevčanina koji je nakon studija na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, ostao u Zagrebu kao predavač na Odsjeku za sociologiju FF. Stekao je reputaciju istaknutog sociologa izdavši 16 autorskih knjiga i stotinjak objavljenih radova u stručnim časopisima. Od 2010. bio je redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu  i voditelj njezina Odsjeka za etnologiju.

Knjiga „Selo u sjećanju – Petrijevci“ posljednja je Cifrićeva knjiga čiju promociju, nažalost, nije dočekao jer ga je prerani „odlazak“ u studenom prošle godine, usprkos Ivanovoj velikoj ljubavi prema životu, u tome preduhitrio!

Riječ je o kapitalnoj i osobitoj knjizi u kojoj je Ivan uspio spojiti sociološko i znanstveno sa životnošću i iskonskom iskrenošću dječaka koji se sjećao života u voljenim Petrijevcima u svim njegovim pojavnostima, od sobe i dvorišta u kojem se igrao, do Feneka i groblja, gdje je napokon i završio. Riječ je, naime, o sociološkoj i znanstvenoj analizi transformacije sela, obilato začinjenoj povijesnim podacima te autorovim prebogatim nostalgičnim sjećanjima na svoje Petrijevce.

Nakon što se nazočnima obratio načelnik Općine Petrijevci Ivo Zelić, iscrpne prikaze knjige dali su  recenzenti: akademik Dragutin Feletar, voditelj Odsjeka za sociologiju HAZU-a, dr.sc. Antun Šundalić iz Osijeka te dr.sc. Jakša Primorac, urednik, koji je knjigu posthumno priredio za tisak. Uz ove uglednike promociji su nazočili dr. Boris Kozjak, dr. sc. Klementina Batina, suradnica na knjizi, dr.sc. Marta Račić, dr.sc. Rahela Jurković, dr.sc. Marinko Vuković i doc.dr.sc. Tijana Trako Poljak, asistentica I. Cifrića. Moderatorica promocije bila je Višnja Gubica, prof., članica Odbora PŽS-a, odlomke iz knjige čitala je Kristina Birovljević, a svojim pjevanjem promociju su oplemenile članice VS „Mursella“ Petrijevci.

Vjerujemo da će promocija ove vrijedne knjige svima koji su bili prisutni ostati u neizbrisivom sjećanju, a naročito Luki Cifriću,  sinu pok. akademika Ivana, koji je promociju pratio vidno ganut lijepim riječima svih govornika koje su izrekli o njegovom ocu i knjizi! Knjizi  koju „Ivoš“ nije dočekao , ali kojom je dao najveći i trajni obol svojim voljenim Petrijevcima!

Promocija knjige akademika Ivana Cifrića Selo u sjećanju - Petrijevci_1
Promocija knjige akademika Ivana Cifrića Selo u sjećanju - Petrijevci_2
Promocija knjige akademika Ivana Cifrića Selo u sjećanju - Petrijevci_3
Promocija knjige akademika Ivana Cifrića Selo u sjećanju - Petrijevci_4