Kardinal Vinko Puljić pohodio župu Petrijevci

KORONAVIRUS

U slučaju krizne situacije obuhvaćene COVID-19 virusom kontakt za građane:
Info mobitel: 098/339-299, e-mail: ivo.zelic@petrijevci.hr

Kardinal Vinko Puljić pohodio župu Petrijevci


04/06/2020

Povodom jubilarnih 25. „Petrijevačkih žetvenih svečanosti“ 2019. Petrijevce je posjetio Kardinal Vinko Puljić kojeg je  je dočekao domaćin, župnik Matej Glavica s okupljenim župljanima.

Kardinal se potom u zajedništvu s đakovačko-osječkim pomoćnim biskupom Ivanom Ćurićem  u pratnji župnika u procesiji uputio u crkvu gdje je održao svečanu Svetu misu na kojoj su sudjelovali župljani obučeni u narodne nošnje te koncelebranti pomoćni biskup Ivan Ćurić, Franjo Bodonji, dekan Valpovačkog dekanata, Jure Krešo, župnik u Josipovcu, Branko Janjić, župnik u Belišću, Željko Kovačević, župnik u Blatu na Korčuli i domaći župnik Matej Glavica.

Pozdravnu riječ dobrodošlice u Đakovačko-osječku nadbiskupiju uputio je pomoćni biskup Ivan Ćurić ističući gestu dobročinstva župljana u potrebama Vrhbosanske nadbiskupije.

Kardinal Puljić je u svojoj propovijedi naglasio čovjeka i njegovu pomoć bližnjima, te potrebu življenja na način da se čovjek više orijentira na  život vječni.

Naglasio je važnu ulogu majke u ljudskom životu, ističući da svi imamo četiri majke, biološku majku, majku Domovinu, majku Crkvu i majku Mariju.

Osvrnuo se i na dane žetve u Petrijevcima, te naglasio važnost kruha za kojeg moramo biti zahvalni Bogu  u kojeg treba sačuvati pouzdanje.

Zahvalio je župljanima za izraz blizine s Vrhbosanskom nadbiskupijom i razumijevanje u njihovim potrebama i teškoćama, te svima uručio Božji blagoslov.

Prema običaju u misnom slavlju prigodom manifestacije „Petrijevačkih žetvenih svečanosti“ Kardinal je iz ruku župljana primio grudu zemlje, žito, suncokret, kruh te euharistijske darove.

Na koncu slavlja zahvalnu riječ izrekao je župnik Matej Glavica izričući ponos što su župljani Petrijevaca prikupljali novčani prilog za karitativno djelovanje Vrhbosanske nadbiskupije, te je Kardinalu uručen novčani dar župljana i dobročinitelja tj. kako je rekao župnik, ‘mnogo zrnja satkanih u jedinstveni klas u vrijednosti 40.000,00  kn.

Kardinalu je uručen i njegov biskupski grb vezen slamom, što ga je duboko dirnulo te je dodao kako mu nitko više ne može reći da je slama nešto bezvrijedno.

Nakon misnog slavlja druženje s kardinalom nastavljeno je ispred župne crkve uz prigodno slavonsko kolo i pjesmu.

Kardinal Vinko Puljić pohodio župu Petrijevci_1
Kardinal Vinko Puljić pohodio župu Petrijevci_2
Kardinal Vinko Puljić pohodio župu Petrijevci_3