Održane 27. Petrijevačke žetvene svečanosti

Održane 27. Petrijevačke žetvene svečanosti


25/07/2021

27. Petrijevačke žetvene svečanosti održane su i ove godine pod pokroviteljstvom Općine Petrijevci 10. i 11. srpnja, no sa skraćenim programom, u skladu s epidemiološkim mjerama.

U subotu, 10. srpnja, u 18 sati otvorene su tri izložbe u Osnovnoj školi Petrijevci. Izložba „Ručni rad naših baka“ Eko-etno udruge „Zlatne ruke Petrijevci“ nostalgično nas je odvela u lijepa stara vremena. Nadalje, imali smo priliku vidjeti  izložbu nazvanu „Tematski put – održiva ostavština valpovačkih vlastelina Normann – Prandau, s osvrtom na Petrijevce“, o kojoj je govorio Stjepan Vidaković,  kustos Muzeja Valpovštine. Treća izložba „ In memoriam – Josip Jung“ bila je  izložba fotografija posvećenih nedavno preminulom Josipu Jungu, čovjeku velike energije i ljubavi prema slavonskoj i petrijevačkoj tradiciji, koju je zajedno sa suprugom Katarinom, pretočio u desetljećima dugu angažiranost na folklornom i kulturnom planu. Isticala se njegova impresivna ljubav prema konjima koju je vrlo dobro  zadnjih desetak godina svojim objektivom bilježio fotograf Denis Fekete.

Nakon izložbi u 19 sati održan je svečana priredba na kojoj su nastupili lokalni pjevački zborovi – Zbor matice umirovljenika Petrijevci, Vokalna skupina „Mursella“ Petrijevci, Muška pjevačka skupina  „Satničani“, dramska skupina Satnica te ritmička  skupina OŠ Petrijevci.

Program su uz načelnika Ivu Zelića, predsjednicu Općinskog vijeća Jelenu Piegel Vidaković, ravnateljicu OŠ Petrijevci Sussanu Dundović pratili i visoki gosti – Goran Ivanović, saborski zastupnik i gđa Silva Wendling, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu OBŽ.

Za okrijepu svih nazočnih bio je postavljen bogat domjenak starinskih slatkih i slanih kolača, a pripremile su ga iskusne i vrijedne domaćice Petrijevaca i Satnice.

Subotnje slavlje 27. Petrijevačkih žetvenih svečanosti nastavilo se u 20.30 sati u centru Petrijevaca  gdje je tamburaški sastav „Kočije“ Nard uveseljavao  Petrijevčane i goste do 24h.

U nedjelju, 11. srpnja u 11 sati služena je svečana sveta misa u župnom dvorištu, predvođena župnikom Matejom Glavicom, na kojoj su plodove polja prinosila djeca s voditeljicom Snježanom Jung te članovi KUD-a „N.Š. Zrinski“, a članovi žetelačke skupine Petrijevci nazočili su svetoj misi u nošnjama.

U 18 sati iza ljetne pozornice prikazana je, na malom polju zasijanom pšenicom,  tradicijska slavonska, petrijevačka, kosidba koja predstavlja bit naše folklorne manifestacije! Vještinu kosidbe uživo su demonstrirali kosci i ostali vrijedni  Petrijevčani i Satničani, članovi žetelačke skupine. Ovakva žetva davnih je godina rekonstruirana temeljem autentičnih iskaza starosjedilaca Petrijevaca zapisanih rukom gđe. Katarine Jung.

Žetva na ovaj način dočarala nam je taj najvažniji težački posao u cijeloj godini kada se „u znoju lica svoga“ ljetina ubirala danima! U to staro vrijeme ubiranja plodova i djeca su išla s odraslom čeljadi u cjelodnevnu  žetvu, vladalo je  zajedništvo i veselje i u poslu, i u igri, a osobito pri blagovanju na njivi. Promatrajući tradicijsku kosidbu nakratko smo se vratili  u vrijeme kada je čovjek znao cijeniti darove neba i kada je bio pun zahvale za sakupljenu ljetinu, što su žeteoci pokazali u zajedničkoj zahvalnoj molitvi nakon uspješno obavljenog teškoga posla.

Živopisnim prikazom tradicijske kosidbe žita te pjesmom „Petrijevci su selo od davnina“ veselo i dostojanstveno završio je skraćeni program 27. Petrijevačkih žetvenih svečanosti.

Petrijevačke žetvene svečanosti_1
Petrijevačke žetvene svečanosti_2
Petrijevačke žetvene svečanosti_3
Petrijevačke žetvene svečanosti_4
Petrijevačke žetvene svečanosti_30
Petrijevačke žetvene svečanosti_31
Petrijevačke žetvene svečanosti_32
Petrijevačke žetvene svečanosti_33
Petrijevačke žetvene svečanosti_35
Petrijevačke žetvene svečanosti_34
Petrijevačke žetvene svečanosti_5
Petrijevačke žetvene svečanosti_6
Petrijevačke žetvene svečanosti_7
Petrijevačke žetvene svečanosti_8
Petrijevačke žetvene svečanosti_9
Petrijevačke žetvene svečanosti_10
Petrijevačke žetvene svečanosti_11
Petrijevačke žetvene svečanosti_12
Petrijevačke žetvene svečanosti_13
Petrijevačke žetvene svečanosti_14
Petrijevačke žetvene svečanosti_15
Petrijevačke žetvene svečanosti_16
Petrijevačke žetvene svečanosti_17
Petrijevačke žetvene svečanosti_18
Petrijevačke žetvene svečanosti_19
Petrijevačke žetvene svečanosti_20
Petrijevačke žetvene svečanosti_21
Petrijevačke žetvene svečanosti_22
Petrijevačke žetvene svečanosti_23
Petrijevačke žetvene svečanosti_24
Petrijevačke žetvene svečanosti_25
Petrijevačke žetvene svečanosti_26
Petrijevačke žetvene svečanosti_27
Petrijevačke žetvene svečanosti_28
Petrijevačke žetvene svečanosti_29