Održane 28. Petrijevačke žetvene svečanosti

Održane 28. Petrijevačke žetvene svečanosti


02/12/2023

U nedjelju, 10. srpnja 2022. završena je 28. po redu manifestacija izvornog i amaterskog folklornog stvaralaštva - Petrijevačke žetvene svečanosti, najveće i najpoznatije kulturno događanje Općine Petrijevci tijekom kalendarske godine. Prethodne dvije godine ova se manifestacija održavala po skraćenom programu zbog epidemioloških uvjeta izazvanih pandemijom Covida-19 te je ovogodišnja potpuna provedba trodnevnog  programa za sve nas vrlo značajna i ispunjava nas radošću i ponosom.

Za glavnog pokrovitelja Općinu Petrijevci te za organizacijski Odbor manifestacije pripreme su počele nekoliko mjeseci ranije održavanjem brojnih sastanaka i dogovora jer ova manifestacija u realizaciju pojedinih sadržajnih i tematskih cjelina službenog i već uhodanog trodnevnog programa uključuje angažiranje svih aktivnih udruga, društava i klubova naše općine te crkve i osnovne škole, a napose mještana obaju naselja, Petrijevaca i Satnice.

Bliski početak Žetvenih svečanosti najavile su mještanima i putnicima namjernicima trometarske slamnate maskote Šokca i Šokice u centru Petrijevaca, postavljene tjedan dana prije manifestacije, bez obzira na opsežne građevinske radove rekonstrukcije glavne prometnice, koji su tih dana bili u punom jeku.

Program je prvoga dana, u petak, 8. srpnja, bio u znaku triju izložbi koje su oplemenile prostrano predvorje Osnovne škole Petrijevci zalaganjem članica Eko-etno udruge Petrijevci, zatim zalaganjem sudionika projekta Međugeneracijske solidarnosti kroz kulturu i sport 54+ te zalaganjem ravnateljice Sussane Dundović, djelatnika i učenika OŠ Petrijevci.

Uz izložbe, ugodno je bilo slušati i izvedbe pjesama glazbeno – liturgijske skupine OŠ Petrijevci te u zasebnoj točki poslušati izvorni satničko – petrijevački narodni izričaj članova Dramske skupine Satnica koja radi pri KUD-u Nikola Šubić Zrinski Petrijevci.

Nakon svega,  u školskoj blagovaonici uslijedila je gozba za nepce u pravom smislu te  riječi i to u vidu prebogatog domjenka starinskih jela i kolača koje su pripremile vrijedne i vješte ruke domaćica Petrijevaca i Satnice. Neprocjenjivi su to okusi koji se pamte i vraćaju nas u djetinjstvo!

Nakon lijepih događanja u Osnovnoj školi, užitak je bio na otvorenom, pod okriljem noći i šatora mjesnih udruga i klubova, uz bogatu gastro ponudu, poslušati odličan nastup i pjesmu TS-a Kvinta.

Drugi dan manifestacije, subota, 9. srpnja, svojevrsnu glazbenu uvertiru imao je u revijalnom nastupu Puhačkog orkestra DVD-a Petrijevci. Službeni početak ove glazbeno-folklorne večeri bila je Lijepa naša u izvođenju  pjevačkog zbora Matice umirovljenika Petrijevci te kratko pozdravno obraćanje načelnika Općine Petrijevci  Ive Zelića koji je proglasio otvorenima 28. Petrijevačke žetvene svečanosti. Daljnji program  protekao je u znaku nastupa dvaju gostujućih društava te domaćih pjevačkih, literarnih i folklornih  zaljubljenika – spomenutog umirovljeničkog pjevačkog zbora, osnovnoškolaca koji su recitirajući pokazali svoju ljubav prema Slavoniji i svome zavičaju te hvalevrijednim nastupom novoosnovane  glazbeno – liturgijske skupine. Nadalje, nastupili su članovi Muške pjevačke skupine Satničani, a svoj su rad skladnim „a capella“ izvedbama predstavile i članice Vokalne skupine Mursella Petrijevci. Gosti druge večeri naše manifestacije, članovi KUD-a Vrbje iz Vrbja te članovi Z.K.Z. Zagorec iz Josipovca, svojim su nastupima obogatili program druge večeri Petrijevačkih žetvenih svečanosti i razveselili  petrijevačku publiku. Domaćini, članovi  KUD-a N.Š. Zrinski Petrijevci, obilježili su kraj druge večeri uspješnim spletom pjesama i plesova Petrijevaca i okolice te izmamili snažan pljesak oduševljene publike.

Tako je završio bogat glazbeno-folklorni program na lijepo uređenoj velikoj  pozornici, nakon čega smo na maloj pozornici na otvorenom, do kasno u noć imali prigodu slušati pjesmu i nastup TS-a Čuvari noći.

Nedjelja, 10. srpnja, bio je treći, i zbog svoje duhovne dimenzije te prikaza tradicijske ručne kosidbe pšenice uživo, najznačajniji dan Petrijevačkih žetvenih svečanosti.

Započeo je u župnoj crkvi sv. Petra Apostola gdje je u 11 sati služena svečana zahvalna sv. Misa na kojoj su ručice članova dječje folklorne skupine na oltar prinosile plodove slavonske zemlje, dobivene dobrotom Božje volje i radom vrijednih ljudskih ruku. Misno slavlje, uz župnika Mateja Glavicu, predvodio je don Gabrijel Jukić, misionar u Ugandi, koji je te nedjelje bio gost u našoj župi.

U popodnevnim satima uživalo se u narodnom ruhu i pjesmi članova domaće Žetelačke skupine i gostujućih KUD-ova iz Ladimirevaca, Marijanaca-Kunišinaca,  Josipovca, Beretinca, Valpova i Ivanovaca-Marjančaca-Zelčina koji su u svečanom mimohodu, koji se održao  ponovo nakon dvije godine, prošetali ulicama Petrijevaca. Ispred pojedinih kuća domaćini su ponosno izložili svoje etnološke vrijednosti, a sudionike mimohoda počastili i okrijepili domaćim kolačima i pićem. Začelje mimohoda uljepšali su prekrasni konji i konjanici te svečano opremljene konjske zaprege, što je prizor koji u Petrijevcima  možemo vidjeti samo u vrijeme Petrijevačkih žetvenih svečanosti!

Prema uhodanom programu, nakon mimohoda uslijedilo je najvažnije događanje naše manifestacije, a to je živi  prikaz ručne kosidbe zrelog žutog žita na maloj parceli iza ljetne pozornice. Gledatelji se u mislima vraćaju u prošlost i u svoje djetinjstvo dok „žetelačka skupina“ koju čine mještani Petrijevaca i Satnice te članovi KUD-a N.Š. Zrinski obavlja posao kosidbe, vezanja pokošene pšenice u snoplje, okivanja kose, „užinanja“ na njivi sa svojom djecom koju su poveli u žetvu, grabljanja njive i na kraju zajedničkom molitvom zahvaljuju dragome Bogu na dobro obavljenoj žetvi, sretni što je ovaj, za slavonskog seljaka najvažniji posao u godini završio! Nakon uspješnog posla, umorni težaci kreću u razdraganoj povorci kući gdje će ih za večeru dočekati „mamastara“ s guščjim paprikašom i gužvarama s makom i „orajima“ te rakijom, ali i „ladnom“ vodom iz bunara!

„Petrijevačka žetva, iako prikaz, ima svoje ishodište u nenarušenoj autentičnosti o kojoj svjedoče Petrijevčani koji je se sjećaju iz svoje mladosti i koji su u takvoj vrsti posla sudjelovali“ (cit., PLJ br.10/2008, str.128 ).

Prekrasnim prizorima tradicijske kosidbe žita na njivi iza ljetne pozornice trodnevni program 28. Petrijevačkih žetvenih svečanosti nije završio jer se nakon toga program nastavio na velikoj pozornici gdje su brojnu publiku svojim hvalevrijednim izvedbama počastili gostujući KUD-ovi. Nastupi KUD-ova na velikoj pozornici imali su svoj nastavak u završnom dijelu programa kada je na pozornici okrunjena „kraljica žetve“ izabrana između djevojaka i snaša, predstavnica svakoga KUD-a. „Kraljica žetve“, kao što je zamislila  Katarina Jung, simbol je mladosti, ljepote i plodnosti žitnih polja Slavonije, a ove je godine krunom od žita kao  „kraljica žetve“ okrunjena Ivana Skokić iz KUD-a „Šokadija“ Ivanovci-Marjančaci-Zelčin.

Cjelokupni trodnevni program manifestacije uspješno je vodila Draženka Vidović.

Kao i u prethodna dva dana, nakon završenog programa na pozornici uslijedio je glazbeni program koji je treće večeri bio povjeren TS-u „Ravnica“, uz čiju su se pjesmu zabavljali svi posjetitelji dugo u noć.

Uobičajeni termin održavanja, a to je drugi vikend mjeseca srpnja, te uhodani program bogat etno-sadržajima, kriteriji su prema kojima bi Petrijevačke žetvene svečanosti kao manifestacija izvornog i amaterskog folklornog stvaralaštva mogle i zaslužile ući u ljetnu turističku ponudu ovoga dijela istočne Slavonije.


Višnja Gubica, prof., članica Odbora 28. Petrijevačkih žetvenih svečanosti

Petrijevačke žetvene svečanosti_14
Petrijevačke žetvene svečanosti_1
Petrijevačke žetvene svečanosti_2
Petrijevačke žetvene svečanosti_3
Petrijevačke žetvene svečanosti_4
Petrijevačke žetvene svečanosti_5
Petrijevačke žetvene svečanosti_6
Petrijevačke žetvene svečanosti_7
Petrijevačke žetvene svečanosti_8
Petrijevačke žetvene svečanosti_9
Petrijevačke žetvene svečanosti_10
Petrijevačke žetvene svečanosti_11
Petrijevačke žetvene svečanosti_12
Petrijevačke žetvene svečanosti_13
Petrijevačke žetvene svečanosti_15
Petrijevačke žetvene svečanosti_16
Petrijevačke žetvene svečanosti_17
Petrijevačke žetvene svečanosti_18
Petrijevačke žetvene svečanosti_19
Petrijevačke žetvene svečanosti_20
Petrijevačke žetvene svečanosti_21
Petrijevačke žetvene svečanosti_22
Petrijevačke žetvene svečanosti_23
Petrijevačke žetvene svečanosti_24
Petrijevačke žetvene svečanosti_25
Petrijevačke žetvene svečanosti_27
Petrijevačke žetvene svečanosti_28
Petrijevačke žetvene svečanosti_29
Petrijevačke žetvene svečanosti_30
Petrijevačke žetvene svečanosti_32
Petrijevačke žetvene svečanosti_33
Petrijevačke žetvene svečanosti_35