Izgradnje obilaznice Petrijevaca

Izgradnje obilaznice Petrijevaca


26/11/2022

Danas, utorak, 5. veljače 2019. godine u Petrijevcima je na prigodnoj svečanosti izvođač radova uveden u posao, čime je i službeno započela izgradnja petrijevačke obilaznice.

Tom prigodom u Petrijevcima su se okupili u ime posredničkog tijela 1 (PT1) državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Tomislav Mihotić koji je izjavio da je ovo jedan od najznačajnijih projekata koji se realiziraju u ovoj 2019. godini na području Slavonije, a tiču se cestovne infrastrukture, a sufinancirani su iz fondova EU.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić obratio se nazočnima, također izrazivši zadovoljstvo početkom realizacije ovog projekta te naglasio da, uz ovaj projekt Vlada RH ulaže značajna sredstva na razvoj infrastrukture na području Osječko-baranjske županije i tako pokazuje brigu o ravnomjernom razvoju cijelog područja RH.

U ime domaćina skupu se obratio općinski načelnik Ivo Zelić koji je uz predsjednika Općinskog vijeća Ivana Vrbanića i zamjenika načelnika Đure Petnjarića bio nazočan u ime Općine Petrijevci. Načelnik Zelić prenio je veliko zadovoljstvo svih građana Petrijevaca koji su ovaj projekt dugo čekali. Veliki problemi koje izaziva promet u samom mjestu i 9 zavoja koji se protežu duž čitavo mjesto godinama su ugrožavali sigurnost sudionika u prometu u Petrijevcima što će se vrlo skoro, izgradnjom obilaznice, riješiti.

Direktor Hrvatskih cesta Josip Škorić, u ime investitora, iznio je tehničke podatke buduće obilaznice te također govorio o važnosti izgradnje ove prometnice.

Razlozi izgradnje su prije svega gust promet kroz naselje Petrijevci točnije prosječni godišnji promet vozila po danu koji iznosi 5300 vozila, a velik udio u tome je upravo kamionski promet koji je čim prije trebalo izmjestiti iz naselja. Također veliki problemi su i ograničenje brzine kretanja vozila kroz naselje te zbog već spomenutih 9 zavoja što predstavlja usko grlo na dionici DC34, te negativna statistika vezana za prometne nezgode kojih je u prosjeku, u samom naselju Petrijevci godišnje bilo više od 10 i to u prosjeku sa 1 sa poginulom osobom i 5 ozlijeđenih osoba te 9 nesreća sa materijalnom štetom na godišnjoj razini.

Buduća obilaznica dužine je 3,88 km sa 4 križanja: tri kružna i jedno klasično, trokrako, te mostom preko Stare Karašice duljine 105 metara. Brzina kretanja duž čitave trase biti će 90 km/h, a buduća kružna križanja biti će izvedena tako da osiguravaju provoznost teškim teretnim vozilima, a osobnim vozilima i vrlo komforan prolazak kroz raskrižja, što govori u prilog tome da četiri raskrižja neće značiti i slabu prometnu protočnost na obilaznici.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 70.526.880,00 HRK od čega su prihvatljivi troškovi za financiranje od strane Europske unije 56.942.380,00 HRK. Iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija ovaj projekt se financira u maksimalnom iznosu od 85%.

Izvoditelj radova na izgradnji čija je vrijednost ugovorena u iznosu od 53.899.326,99 HRK (bez PDV-a) je zajednica ponuditelja Osijek Koteks d.d. Osijek i Gravia d.o.o. Osijek.

Rok kompletne izgradnje obilaznice je 14 mjeseci računajući od današnjeg dana.

Obilaznica_2019_1
Obilaznica_2019_2
Obilaznica_2019_3
Obilaznica_2019_4
Obilaznica_2019_5