Žetvene svečanosti

Žetvene svečanosti


«Petrijevačke žetvene svečanosti» kulturna je priredba nastala 1994. godine kao duhovna potreba sredine u kojoj živimo, ali i  kao posljedica onih nekoliko turobnih ratnih godina, kada smo čameći u podrumima razmišljali o sebi, o svijetu oko nas, o tome tko smo, što smo i kamo idemo. Spoznali smo tada bolje nego ikada svoje podrijetlo, svoje korijene; spoznali smo to nešto što u posljednje vrijeme često spominjemo pod nazivom «hrvatski nacionalni identitet». To je ono što nas čini Hrvatima, što nas u Slavoniji čini Slavoncima, Šokcima, po čemu nas prepoznaju, po čemu nas pamte! Zaželjeli smo tada, iako pomalo bojažljivo, to nešto naše pokazati svima,  reći svima :»Slavonija se ima čime podičiti!«. Ono što su naši stari čuvali za nas, mi moramo, kao kap vode na dlanu, čuvati za one koji dolaze. Da nam se ne zatru korijeni, da ne zaboravimo svoje podrijetlo!

 Dvodnevna manifestacija izvornog i amaterskog folklornog stvaralaštva,«Petrijevačke žetvene svečanosti», nastala je na inicijativu reaktiviranog Kulturno- umjetničkog društva «Nikola Šubić Zrinski» Petrijevci i novoformirane Općine Petrijevci. Cilj  ove folklorne priredbe je, sukladno nazivu, sačuvati od zaborava tradicijsku slavonsku žetvu (kosidbu žita), taj, za Slavonca, najvažniji posao u godini, koja se u sklopu obvezatnog programa svake godine demonstrira uživo, na polju zasijanom pšenicom. Nadalje,  putem narodnih običaja koji se  izvode na pozornici, očuvati hrvatska narječja i govore, pjesme i plesove, narodno ruho te tradicijske obrte, pripremu jela i kolača i niz drugih sadržaja koji čine hrvatski nacionalni identitet.

Naša manifestacija iz godine u godinu bilježi sve veću posjećenost, koja se broji  u tisućama, zahvaljujući ponajprije uhodanoj programskoj shemi, bogatstvu izvornih etnografskih sadržaja, izbjegavanju kiča i «kirvajskog ugođaja», zanimljivom zabavnom dijelu programa te ugodnom okruženju uz bogatu gastronomsku ponudu lokalnih udruga i klubova te tamburašku glazbu!

Duhovna dimenzija «Petrijevačkih žetvenih svečanosti» je svakako služenje sv. Mise s procesijom malih folkloraša koji prinose «kruh naš svagdašnji» i plodove zamlje. Nadalje, to je i predstavljanje «Petrijevačkog ljetopisa» - godišnjaka Općine Petrijevci kao i etno- izložba na otvorenom koju ispred svojih kuća  prikazuju sami žitelji pojedinih ulica Petrijevaca.

 Suradnja s hrvatskom dijasporom, Hrvatima iz Mađarske, započela je još 1996.kada je potpisan «Sporazum o međusobnoj suradnji na vjerskom, kulturnom i sportskom planu» između Hrvatske manjinske samouprave Santova i Općine Petrijevci.Ovakva suradnja značajna je i učvršćuje se upravo putem razmjene posjeta na folklornim susretima, kada  arhaični hrvatski govor, kojeg njeguju Hrvati izvan Domovine, u svoj svojoj ljepoti ima priliku zaživjeti i razotkriti se suvremenom hrvatskom čovjeku.

«Petrijevačke žetvene svečanosti» održavaju se drugoga vikenda mjeseca srpnja, pred kraj žetvenih poslova. Manifestacija je, pod pokroviteljstvom Općine Petrijevci, a u organizaciji Odbora manifestacije, kontinuiranim održavanjem, od 1994. godine, postala ponos i prepoznatljivost Općine Petrijevci.

Uz «Ljeto valpovačko» i brođanačku "Olimpijadu starih športova" svakako spada u sam vrh kulturnih događanja Valpovštine te se kao takva može uključiti u srpanjsku turističku ponudu istočne Slavonije i Hrvatske.

PŽS 2011
PŽS 2011
PŽS 2011
PŽS 2011
PŽS 2011
PŽS 2011
PŽS 2011
PŽS 2011
PŽS 2011
PŽS 2011
PŽS 2011
PŽS 2011
PŽS 2011
PŽS 2011
PŽS 2011